Home

Anècdotes i Costums

"EL DESPOJO DEL MORO"

"El despojo del moro" o la conversió del Capità Moro al Cristianisme, és l'acte de finalització de les nostres festes, el qual li dona sentit al ser derrotat el Moro i convertir-se al Cristianisme. Aquest acte s'interpreta per l'embaixador al peu de l'altar de l'ermita del Sant Crist, després de la Missa del dia 5 de febrer. En algunes ocasions no s'ha interpretat pels embaixadors, sinó per altres festers: l'any 1960 es va interpretar per José Belda Martinez (El Gallo), els anys 1963 a 1965 per Francisco de Paula Molina Vañó, en 1969 es va interpretar per Antonio García Molina i l'any 1971 i 1984 per Agustín Belda Sempere.

Fins ara,la primera al·lusió a l'acte del "Despojo" de Bocairent, apareixia en el reglament del 1900. Una nova troballa per part de Josep-Vicent Ferre Domínguez de l'exemplar "El Almogàvar", editat l'11 de febrer de 1881, d'una crònica periodística de les festes de Bocairent, en la referència a l'acte del "Despojo" o "Despullament" el croniste diu:
"En el día 5 ambos ejércitos suben disparando y con todo aparato militar al santuario del Santísimo Cristo, donde después de oir Misa, el Embajador Moro, reconociendo la verdad de la fe Cristiana, se despoja de sus insignias, abjura sus errores y abraza la Religión del Crucificado".
Per tant, la notícia de la celebració a Bocairent del Despullament i la Conversió del Moro de l'any 1881, de moment, és la data mes pretèrita on es constata aquest acte.

.: Article complet "Les festes de 1881 en una enfervorida crònica periodística" de Josep Vicent Ferre Domínguez, publicat al Programa-revista de festes de Moros i Cristians de Bocairent, 2019.

 

.: TEXT 'DESPOJO DEL MORO' (PDF)

 

1976. Embaixador Jose Mª Llobregat Belda


1982. Dia Sant Crist, Missa


1984. Despojo Agustín Belda Sempere


1999. 'Despojo' del Moro


2002.'Despojo' del Moro


2007. Embaixador Ferran Vañó Fuster