Home ANÈCDOTES COSTUMS .:"Despojo del moro"

Anècdotes i Costums

"EL DESPOJO DEL MORO"

"El despojo del moro" o la conversió del Capità Moro al Cristianisme, és l'acte de finalització de les nostres festes, el qual li dona sentit al ser derrotat el Moro i convertir-se al Cristianisme. Aquest acte s'interpreta per l'embaixador al peu de l'altar de l'ermita del Sant Crist, després de la Missa del dia 5 de febrer. En algunes ocasions no s'ha interpretat pels embaixadors, sinó per altres festers: l'any 1960 es va interpretar per José Belda Martinez (El Gallo), els anys 1963 a 1965 per Francisco de Paula Molina Vañó, en 1969 es va interpretar per Antonio García Molina i l'any 1971 i 1984 per Agustín Belda Sempere.

La primera al·lusió oficial a l’acte del «Despojo» de Bocairent va aparéixer en el reglament de festes de 1900. Per això, es pensava que era un acte que havia començat a representar-se a finals del segle XIX.

L’any 2019, en un article redactat per Josep Vicent Ferre Domínguez sobre la crònica de festes de l’any 1881, publicada pel diari de València «El Almogàvar», podíem llegir el que escrivia el corresponsal sobre el «Despojo» d’aquell any:
"En el día 5 ambos ejércitos suben disparando y con todo aparato militar al santuario del Santísimo Cristo, donde después de oir Misa, el Embajador Moro, reconociendo la verdad de la fe Cristiana, se despoja de sus insignias, abjura sus errores y abraza la Religión del Crucificado".

Per tant, la notícia de la celebració a Bocairent del Despullament i de la Conversió del Moro de l’any 1881 és la més antiga sobre la celebració de l’acte.

.: Article complet "Les festes de 1881 en una enfervorida crònica periodística" de Josep Vicent Ferre Domínguez, publicat al Programa-revista de festes de Moros i Cristians de Bocairent, 2019.

A més, una troballa recent, del mes de gener de 2020,  permet afirmar que el «Despojo» ja es representava uns anys abans. Un manuscrit de 1865, que conté les ambaixades de Moros i Cristians de Bocairent, inclou, també, el text de la representació amb el títol «Conversión del Moro ante la imagen de Jesucristo», que és idèntic al que es declama en l’actualitat. El descobriment del document reforça la hipòtesi que el «Despojo» és un dels actes més antics dels nostres Moros i Cristians. 

 

.: TEXT 'DESPOJO DEL MORO' (PDF)

 

1976. Embaixador Jose Mª Llobregat Belda


1982. Dia Sant Crist, Missa


1984. Despojo Agustín Belda Sempere


1999. 'Despojo' del Moro


2002.'Despojo' del Moro


2007. Embaixador Ferran Vañó Fuster