Home NOTICIES
La figura de la Mahoma ja apareix a la crònica de festes de 1881
Dilluns, 03 de Febrer de 2020 12:06

Un element dels més antics de les festes i de la nostra filà és la Mahoma. La primera notícia escrita apareix en la crònica de festes de 1881 del diari valencià "El Almogàvar". Quan descriu el final de  l'ambaixada del matí del dia de Moros i Cristians diu:
"...hasta que el castillo cae en poder de los moros, que enarbolan sobre él su bandera y colocan una grotesca figura del falso profeta, que por la tarde es destrozada y quemada, cuando por los mismos procedimientos los cristianos reconquistan y recobran el castillo".

Evidentment, la "figura del falso profeta" no és altra que la Mahoma. 

Veure més sobre La Mahoma

 
Noves investigacions mostren que el "Despojo del Moro" ja es representava al 1865
Dilluns, 03 de Febrer de 2020 12:04

Una troballa recent, del mes de gener de 2020, permet afirmar que el «Despojo» ja es representava fa més de 150 anys. Un manuscrit de 1865, que conté les ambaixades de Moros i Cristians de Bocairent, inclou, també, el text de la representació amb el títol «Conversión del Moro ante la imagen de Jesucristo», que és idèntic al que es declama en l’actualitat.

El descobriment del document, realitzat per Josep V. Ferre Domíguez, reforça la hipòtesi que el «Despojo» és un dels actes més antics dels nostres Moros i Cristians.

Veure "El Despojo del Moro"

 
El “Despojo del Moro” a les festes de 1881
Dimecres, 16 de Gener de 2019 09:20

despojo1999Fins ara, la primera al·lusió a l'acte del "Despojo" de Bocairent, apareixia en el reglament del 1900. Una nova troballa per part de Josep-Vicent Ferre Domínguez demostra l’existència d’aquest acte ja l’any 1881, anomenat en una crònica periodística de les festes de Bocairent, a un exemplar del periòdic “El Almogávar”.

Llegir més.

 
Revisió dels orígens de la Filà de Moros Vells
Divendres, 27 de Gener de 2017 11:00

histo03La troballa accidental per part de l'alcalde Josep Vicent Ferre Domínguez, mentre preparava un treball d'investigació a l'Arxiu d'Ontinyent, d'uns papers que demostren l'origen de la nostra filà, han dut a una revisió substancial de la nostra història. Es tracta d'una acta fundacional signada per 20 bocairentins, per inscriure la comparsa de "Moros" en 1852.

Vos animem a que rellegiu la informació de la web, i si voleu ampliar-la, clique sobre l'article adjunt que va escriure el mateix Josep V. Ferre, a qui agraim tan interessant descobriment.

 

 
COMISSIÓ PER A LA REFORMA DE LA CUINA DEL MASET
Divendres, 20 de Maig de 2016 18:14

En l'última assemblea que vam celebrar el passat mes d'abril, el nostre president Pablo Pascual, va informar als presents sobre la conveniència de reformar les instal.lacions de la cuina del maset. Es va acordar crear una comissió, composada per socis de la filà que s'encarregara de dur la faena a terme (petició de pressupostos, projecte, seguiment de les obres,…)

I ara és el moment que esta comissió ha de ficar-se a treballar. I per això la Junta de la Filà vol oferir a quasevol qui ho desitge, integrar-se en la citada comissió. D'esta forma, el resultat final serà més plural i amb un ampli consens.

Els interessats en participar en la comissió, hauran de posar-se en contacte amb la Junta mitjançant el nostre Facebook, el nostre whatsapp o contactant directament amb qualsevol membre de la Junta.

 
<< Inici < Previ 1 2 3 4 5 6 Següent > Final >>